vineri, 11 februarie 2011

Sesiunea de iarna in Cluj

        Uite ca primul meu semestru la FSEGA a ajuns aproape la finis. Ma bucur mult ca am reusit si am ajuns aici, la Cluj-Napoca, la facultatea la care imi doream sa ajung, alaturi de cineva foarte drag mie. Si mai mult ma bucur pentru ca m-am acomodat aici si simt pot sa reusesc multe, depunand munca si invatand.
        Chiar daca la inceput mi-a fost si greu intr-un fel: noi colegi, noi profesori, noi colege de camera si plus un accent nou :) - sa zic corect: accent ardelenesc. Astfel ai impresia ca ai de pornit totul de la un inceput.
         Prima mea impresie ajungand in Cluj a fost: "Waaa!.... E un orash complicat, greoi - idei nu am cum o sa ma descurc aici." Aici daca vrei sa mergi in troleu, trebuie sa capsezi biletele, ceea ce nu se practica la noi, dar ar fi ok si mai corect. Si uite ca, nu stiu ce fobie m-a apucat pe mine - in privinta capsatului de bilete... :) Caci ma gandeam ca daca nu voi capsa biletul cela corect - as putea plati amenda. Si de fiecare data rugam pe cineva sa mi-l capseze :)... Banal, ma gandeam ca o sa ma muste capsatorul cela :)). Dar deja "m-am dat cu lumea".
          Tot pe la inceput, vorbeam foarte putin si ascultam mai mult. Aveam impresia ca trebuie sa fac practica ca sa pot vorbi pe intelesul lor. Colegele mele de camera la inceput le era amuzant ca nu intr-atit de mari sunt diferentele in vorbire, pe cat faptul ca noi folosim anumite cuvinte, iar ei pur si simplu folosesc sinonimele cuvintelor folosite de noi. De exemplu:  noi spunem mai des - "caldare", dar ei zic - "galeata", iar caldarea la ei e ceva mai mare ca galeata :). Cand i-am spus colegei mele de camera sa mergem sa cumparam o "caldare", ea inceput a ride: "Ce, tu, sa cumparam?", Eu ii zic: "Caldare si mop - pentru a face ordine in camera." Ea s-a mirat asa de parca am zis ceva gresit. N-am ezitat sa-i demostrez si am cautat impreuna cuvantul intr-un dex online:
            CĂLDÁRE ~ări f. 1) Vas de metal sau de material plastic, cu toartă, în care se aduce sau se păstrează apa; găleată. 2) Conținutul unui asemenea vas. 3) geol. Depresiune circulară apărută în urma acțiunii factorilor naturali; cazan. [G.-D. căldării] /<lat. caldaria.


E acelasi vocabular, aceeasi limba, doar ca fiind vorbita in diferite regiune - apar regionalismele, tipice doar regiunii lor. Oricum important e sa ne intelegem :).
             Inca ce imi place aici ca tipic ardelenilor e VORBA LENTA si utilizarea in majoritatea frazelor a sa zic "Expresiei": "NO". Trebuie sa auzi ca sa intelegi :). Un video de la Ilariantii, explica ceea ce am scris mai sus. ( Apropo, www.ilariantii.ro - daca va intereseaza)...

Inca putin si am sa zic din nou URA!:)... Dupa ce mai sustin inca 2 examene, pt marire de nota. Da, in Moldova de asa ceva nu am auzit, dar uite ca aici in Romania e asa: daca ai nota mai mica de 5 mergi sa iti dai restantele, dar daca ai o nota mai sus de 5 si respectiv nu-ti convine, mergi la Mariri de note (maxim 2 mariri). E ok, e interesant si e un impuls de a mai invata un pic mai mult.
            In fine, ce sa zic: imi place ce fac, unde sunt, cu cine sunt, dar permanent se poate si mai bine.De la ILeader mai pastrez in suflet un citat, ca un fel de sfat:
 "Daca Dumnezeu ti-a dat un vis,
 El ti-a dat si o cale de realizare a lui.
 Lupta pentru visul tau!"