De la o vreme bună am devenit atât de nervoasă, irascibilă, încât atingeam deseori maximul suportabil de nervii mei și acel punct de maxim era momentul în care îmi bufnea spontan sânge pe nas. Tot timpul am știut să-mi controlez emoțiile pe dinafară sau cel puțin am pretins că știu. N-am exteriorizat niciodată războaiele care și-au făcut câmp de bătălie fix în sufletul meu, țineam toate săgețile, bârnele, gloanțele și bombele atomice acolo...
Dar se pare că în ultima vreme, chiar am început să devin vulnerabilă și nu le pot suporta, armele care eu le-am permis să se creeze în sufletul meu mă distrug acum încet și în același timp accelerat pe interior și se manifestă și în exterior prin semnale de vulnerabilitate – sânge pe nas, dureri de cap, insomnii, lacrimi.
Se întâmpla să obțin pace pe câmpul meu de bătălie pentru o vreme, ca după o perioadă scurtă să izbucnească din nou, pentru că tratatele mele de pace niciodată nu s-au rezolvau definitiv, rămânea loc de interpretare negativă. Dar se mai întâmpla să las războiul să se întâmple în mine și, în același timp, să-mi orientez atenția spre ceva ce-mi place, spre cineva care îmi putea lua toate gândurile de acolo, le ducea în altă parte. Și asta chiar mă făcea să mă simt bine, îmi oferea doze de liniște și fericire, e drept că-mi dădeam seama că la mine încă-i război când îmi ștergeam nasul plin de sânge.
Medicina tradițională chineză mi-ar spune că sunt bolnavă sufletește, deși și fără oricare altă medicină simt că-i grav. Se spune că dacă nu-ți rezolvi probleme interioare, dacă nu controlezi cele 7 sentimente dăunătoare (Furia, Bucuria exagerată, Tristețea sau suferința sufletească, Îngrijorarea, Teama și Spaima), te poți îmbolnăvi foarte ușor și asta chiar nu-i glumă. Furia afectează ficatul, Bucuria excesivă duce la îmbolnăvirea inimii, Îngrijorarea slăbește splina, Teama și Spaima atacă puternic rinichii, Tristețea și Suferința Sufletească îmbolnăvesc plămânii. Cercetătorii sau filosofii chinezi explică faptul că această legătură dintre stări și organele noastre se datorează energiei pe care o avem și care, în dependență, de cum circulă sau acționează în organismul nostru ne dă o stare de echilibru sau, contrar, crează haos, iar haosul cheamă bolile. Furia determină mișcarea energiei către partea superioară a corpului, Bucuria încetinește circulația energetică, Suferința sufletească/Tristețea consumă energia din noi, Teama și Spaima o tulbură, iar Îngrijorarea duce la stagnarea ei.
Am analizat în detaliu cele 7 stări, raportând-o pe fiecare la mine, și am ajuns la concluzia că în mine coexistă peste 51% din Furie, Tristețe, Teamă și Spaima, și din când în când Îngrijorare.
Ca să ajung să explic aceste sentimente, trebuie să trecem în revistă care sunt cele 5 elemente esențiale ale vieții și să înțelegem care sunt interacțiunile de tip yin-yang. Acestea sunt Lemnul, Focul, Pământul, Metalul și Apa.
“Lemnul este activ, crește și poate fi ars, adică este yang. Focul este cel mai activ, având nevoie de aer pentru a arde. El este elementul cel mai yang din cele cinci. Atât lemnul cât și focul sunt deasupra nivelului solului lucru considerat yang. Pământul constituie nivelul solului fiind astfel neutru. Sub pământ se află depozitele de metal și minerale care sunt considerate yin. Deasemenea, Metalul este yin deoarece este mult mai stabil în comparație cu lemnul ce arde mai ușor. Dar cel mai yin dintre toate elementele este apa care poate ajunge mult sub nivelul solului, chiar mai jos decât metalul. Apa este indispensabilă pentru creșterea copacilor, astfel că ciclul reîncepe cu elementul lemn”.
(explicații extrase din:
https://qigongspirit.wordpress.com/2012/01/26/teoria-celor-cinci-elemente /)
Furia afectează ficatul și provoacă ascensionarea energiei. Tristețea și durerea sufletească (ce corespund elementului de Metal) controlează furia (este asociată elementului de Lemn). Din câte am înțeles simptomele asociate acestui sentiment necontrolat sunt durerile de cap, amețelile, creșterea tensiunii, atac vascular cerebral, irascibilitate. De asemenea, energia ficatului (lemn) atacă splina și stomacul (pământ). Aceasta este situția în care energia elementului lemn este prea puternică și afectează elementul pământ, pe care în mod normal îl controlează și prin urmare apar următoarele simptome ca insuficiența energetică a splinei, energia stomacului urcă în loc să coboare și apar sângerări la nivelul nasului.
(explicații extrase din: http://naturadivina.com/2012/01/18/echilibrul-yin-yang-ii/)
Iată și răspunsul pe care l-am căutat până acum și uite totuși că cauza e ascensionarea energiei stomacului. Acum jumătate de an, am ajuns pe la un medic și am întrebat care ar fi motivul sau cauza sângerărilor nazale, aveam intenția să-i găsesc un medicament în formă materială – gen pastile, droguri, injecții, însă numai acum înțeleg că tratamentul e altul (deși am conștientizat tot timpul care e tratamentul, am ignorat să cred că e singura soluție). Amuzantă conversație am avut cu medicul, care, după ce i-am dat întrebarea asta, n-a întârziat și nu a greșit cu întrebarea: ești o persoana liniștită sau nervoasă? I-am răspuns că sunt liniștită. La care, medicul a zâmbit și mi-a zis: cum poți spune că ești liniștită când spui că îți sângerează nasul cel puțin de două ori pe săptămână, fără motiv. N-am știu ce să-i răspund. Într-adevăr, mi-am dat seama că sunt nervoasă (adică sunt traversată de furie și tristețe sufletească).
Teama și spaima afectează rinichii, care corespund elementului apă. Atunci când te sperii sau îți este frică energia corpului tău va coborî. Traiul într-o veșnică teroare este cel care slăbește mult puterea rinichilor. Pământul (splina) controlează apa (rinichii) și prin urmare Îngrijorarea este cea care controlează teama și spaima. Simptomele generate de aceste sentimente sunt: depresia, lipsa capacității de decizie, confuzie, lipsa curajului. Apa (rinichii) nu mai controlează focul (inima), de aici apar anxietatea și incapacitatea de a te odihni.
(explicații extrase din:
http://naturadivina.com/2012/01/18/echilibrul-yin-yang-ii/)
Probabil (absolut și sigur) au existat prea multe evenimente care mi-au acționat teama și spaima (și restul menționate) în ultima perioadă pentru că nu reușeam nicidecum să mă odihnesc, nu reușeam să dorm, nu puteam să mă liniștesc, nu puteam să-mi găsesc un echilibru care să țină departe sau să le țină dresate pe aceste sentimente răutăcioase.
Joi am avut ultimul examen din sesiune și m-am declarat liberă, mi-am propus să revin la cartea mea “Mănâncă, roagă-te, iubește” de Elizabet Gilbert (care am zis că e cartea mea de căpătâi pentru anul 2015, pe lângă încă câteva din lista care mi-am propus-o pentru lectura din acest an), din care deja citisem 30% - partea în care Liza – mănâncă =)). Partea cu mâncatul am parcurs-o acasă, unde puteam s-o înțeleg pe Liz (eroina principală), că mâncam și eu bine, ca acasă =)). Și, am rămas la partea legată de credință, de rugăciune, de spiritualitate. Joi, am luat cartea și am deschis-o acolo unde mi-a rămas semnul de carte. Mare mi-a fost mirarea că prima ce-am citit a fost despre Yoga. De ce m-a mirat?! Pentru că și înainte să închid laptopul și să mă apuc de citit, am primit o invitație pe facebook la un eveniment ce se organiza în ziua următoare, adică vineri – Curs de Yoga tradițională pentru începători. Am terminat de citit tot ce ținea de Yoga și nerăbdătoare mi-am deschis laptopul să analizez în detaliu invitația, să văd ce zice.
Mesajul suna în felul următor:
“Yoga este o știință veche a stării de bine, a sănătății și a spiritualității, care până la ora actuală s-a păstrat în India cu succes. Acei câțiva Maeștri ce-și au firul vieții undeva adânc în trecut, acum mii de ani, sunt cei care au făcut acest lucru atât de bine.
Yoga tradițională indiană constă în dezvoltarea Universalului (ca întreg) în noi înșine, prin conectarea concomitentă a corpului, a minții, a emoției și a pranei. Este o modalitate de a experimenta starea de bine, atât ca stare de sănătate, cât și ca stare mentală de bine.
Cursul de Yoga pentru Începători din Cluj va oferi metode sistematice și secvențiale pentru a prezenta cursanților diferitele ramuri de Yoga ca și concept (Hatha Yoga, Mantra Yoga, Raja Yoga, etc.).
Cursanții vor putea în acest fel să se adapteze mai bine la viața lor de zi cu zi și să progreseze pe drumul lor de evoluție personală, spre desăvârșire. Prima oră se va centra pe o introducere la curs, alături de discursul introductiv, urmată de exerciții de pranayama și meditație.
Participarea la eveniment este gratuită. Donația este binevenită dar nu obligatorie.
Orele se vor ține în limba engleză.
Vă rugăm să vă înscrieți printr-un email cu numele dvs., trimis la următoarea adresă: contact@satyanandayoga.ro”
Ce crezi?! Yep, m-am înscris, bineînțeles. Da, știu, ciudat că evenimentul nu mi-a atras atenție înainte să citesc din cartea tantei Gilbert. Adevărul e că Liz m-a convins parțial, prin experiența ei, că nu mi-ar strica să încerc să găsesc o armonie în sufletul meu, să-mi ascult spiritul, să-mi liniștesc mintea și să nu ignor “carapacea” care le ține – corpul meu, prin Yoga. Vineri, am obținut convingerea absolută, după ce am participat la cursul introductiv și la niște exerciții de pranayama și meditații, care cel puțin am tins să cred că m-au făcut să mă simt mai bine. Cursurile se vor organiza o dată la 2 vineri, cică vom avea și temă de casă :). Guru-ul sau master-ul care va ține aceste ședințe este un indian (din păcate, n-am reținut cum îl cheamă), le va ține în limba engleză, chiar dacă știe și româna, spre surprinderea participanților. Pe lângă discursul motivațional, domnul, să-i zicem X, a menționat că Yoga trebuie văzută ca o cutie cu instrumente, instrumente care ne ajută să ne reparăm din interior. În urma războaielor mele, ooof... am nevoie de așa multă reparație... Dacă am înțeles la primul curs tot ce a zis în engleză (partea cea mai plină de cuvinte), o să-l înțeleg și la restul ședințelor. Îmi place cum sună engleza asta...chiar îmi place. Și mai mult îmi place că o înțeleg. Și sper că o să-mi dau drumul și o voi vorbi și eu, în cel mai scurt timp.
Nu știu dacă asta-i rezolvarea “puzzle”-ului din sufletului meu sau nu, dar încerc. Vreau să mă cunosc, să mă înțeleg, să mă accept pe mine și tot ce iubesc eu și să știu ce să atrag în viața mea ca să fiu fericită și cel mai important să pot să păstrez acel ceva și să mențin acest echilibru cât de mult posibil. Sper că aceasta mă va ajuta să pun capăt definitiv războaielor din sufletul meu agitat sau cel puțin să fiu pe calea cea dreaptă și să micșorez orice risc privind sănătatea mea. Îmi doresc să fie asta calea cea mai scurtă și mai puțin dureroasă spre a face armonie între mintea, inima și corpul meu, căci e enorm de greu să le stăpânești pe fiecare în parte. Un echilibru al celor 3 mi-ar prinde bine pe toate planurile vieții.
"There's a crack in everything. That's how the light gets in." (L. Cohen)